Wat iedereen zou moeten weten over suiker
We weten allemaal dat suiker niet goed is voor ons lichaam, maar toch krijgt het gros van de westerse bevolking het gedurende een dag structureel binnen. Waar gaat het mis? Eten en drinken doen we iedere dag meerdere keren en daarbij sturen we een hoop spullen ons lichaam in. Voedingsstoffen, maar ook gevaarlijke goedjes zoals geraffineerde suikers. Supermarktproducten zitten vol met suiker, ook al verwacht je het totaal niet. Iets wat iedereen zou moeten weten om zichzelf te kunnen beschermen tegen heel wat aandoeningen.
Hoe zit het?
Tijdens het boodschappen doen, ben je vrij om zelf te kiezen wat je wilt kopen. Althans, dat denken we. Een supermarkt is een verzamelplaats voor marketingactiviteiten van grote voedselfabrikanten die allemaal op ooghoogte willen liggen. Wie het meest betaalt, ligt op de beste plek en de grote bedrijven hebben het meeste geld. Dit zijn tevens de bedrijven die in grote hoeveelheid voedsel produceren waardoor de kwaliteit drastisch afneemt. Het pure en natuurlijke voedsel van lokale aanbieders krijgt geen kans en krijgt een slechtere plek in de schappen waardoor jij het niet meer ziet. Goed opletten dus tijdens het boodschappen doen!
Waar moet ik kijken?
Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit geraffineerde suiker in: vlees, rauwe vis, soepen, verse salades en brood zijn enkele voorbeelden. Geraffineerde suikers worden toegevoegd om het product ´beter te later smaken´. De waarheid is dat suiker een verslavende werking heeft en voor een hongergevoel zorgt waardoor je uiteindelijk meer boodschappen gaat doen. Omdat we steeds bewuster worden, zijn fabrikanten steeds slinkser in het verwerken van suiker in producten. Zo wordt er vaak een ander naampje gegeven aan het gevaarlijke goedje. Bekijk de achterkant van een verpakking en leg het terug als je één van de volgende stoffen ziet staan: alles waar ‘suiker’, glucose of fructose bij staat, maltodextrine, maltose, sacharose, sucrose en melasse. Dat wordt even goed lezen en wat meer tijd uittrekken voor het vullen van je winkelwagentje!
De gevolgen
Geraffineerde suikers zijn heel erg slecht voor ons lichaam. Het bevat geen voedingsstoffen dus ons lichaam heeft er niets aan. Het moet alleen hard werken om het uit ons systeem te krijgen, met ernstige gevolgen van dien. Een paar gevolgen voor het lichaam:
Mineralen en vitaminen tekort
Voor het afbreken van geraffineerde suikers heeft het lichaam vitaminen en mineralen nodig. Deze worden op andere plaatsen in het lichaam onttrokken waardoor er tekorten ontstaan wat zich na verloop van tijd uit in een slecht immuunsysteem.
Ontstekingen
Suiker veroorzaakt ontstekingen in het lichaam wat voor veel verschillende soorten klachten kan zorgen van gewrichtsklachten tot acne.
Suikerverslaving
Suiker laat je bloedsuikerspiegel pieken en dalen. Als gevolg hiervan krijg je een hongergevoel waardoor je meer suiker gaat eten (suikerverslaving) en daarnaast een slap en energieloos gevoel.
Huidschimmels
Suiker en alcohol voeden schimmels waardoor huidaandoeningen vrij spel hebben.
Aandoeningen
Suiker is mede verantwoordelijk voor veel aandoeningen, van ‘klein’ (migraine, eczeem, astma, oververmoeidheid, stress, slapeloosheid, darmproblemen, allergieën) tot groot (obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten).
Overgewicht
En tot slot, wat iedereen eigenlijk wel weet: suiker maakt dik, het wordt opgeslagen als vet.
De oplossing
Minder suiker eten zorgt voor de ontwikkeling van je smaakpapillen. Je leert meer verschillende soorten smaken en voedsel waarderen en je zal merken dat je voedsel met suiker steeds minder lekker vindt. Terug naar de oorsprong! Toch kan een zoet smaakje nou eenmaal niet ontbreken bij sommige producten zoals bijvoorbeeld ijsjes en toetjes. Gelukkig zijn er genoeg gezonde alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, een 100% natuurlijk product wat gemaakt wordt van nectar van de bloemen uit palmbomen. Je kunt vanillepoeder kopen om ijsjes, taarten en zoete snacks een lekkere zoete vanillesmaak te geven. Deze suikers hebben van natura een zoete smaak en zitten vol met mineralen en vitaminen.
Teveel is nooit goed, dus let op dat je kokosbloesemsuiker niet als vervanger van geraffineerde suiker gaat gebruiken. Geniet van suikervrije producten en verwen jezelf af en toe eens met een gezonde zoete hap!